Kinek javasolt a Fundus vizsgálat?

Szemünk egészségi állapotának meghatározó tényezője a szem törőközegeinek és a szemfenéknek az állapota, ezeket mérjük fel a Fundus vizsgálat során.

Igénybevétele javasolt:

  • Általános egészségügyi felmérés során
  • Magas vérnyomás (hypertonia) esetén
  • Cukorbetegség (diabetes) esetén
  • Pajzsmirigy alul- vagy túlműködése esetén
  • Állandó gyógyszeres kezelés fennállása esetén
  • Zöldhályog (glaukóma) esetén
  • Rövidlátás esetén

Pupillatágítás nélkül végzett vizsgálat

Szemfenék állapotfelmérés

Speciális szemtükör (ophtalmoscop) alkalmazásával és Volk lencsével történő szemfenékvizsgálat, melynek során nincs szükség pupillatágításra.

FOGLALJ IDŐPONTOT!

Fundus vizsgálat ára: 10.000 Ft

Időtartam: 15 perc

Időpontfoglalás

A magas vérnyomás veszélyezteti a szemet

Érintés- és fájdalommentes vizsgálat

Nincs pupillatágítás

A vizsgálat során egy speciális szemtükörrel (ophtalmoscopia) felmérjük a szemfenék (fundus) állapotát. A teljesen elsötétített látásvizsgáló helyiségben ezzel az erősebb fényforrással rendelkező diagnosztikai eszközzel betekintést nyerünk a szemfenék azon területére, ahol az éleslátás (fovea centralis), valamint az erek és idegek kilépési helye található. Szükség esetén a szemfenék területét réslámpa és 90 dioptriás Volk lencse alkalmazásával felnagyítva is szemrevételezzük.

A cukorbetegség hatása a szemre

A cukorbetegség okozta diabeteses retinopathia (DR) könnyen és pontosan meghatározható szemfenékvizsgálattal. A szemfenéki elváltozás már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt is jelentkezhet, így időben felismerhető.

“Kiemelten fontos a prevenció és a korai felismerés!”

A magas vérnyomás hatása a szemre

A szemfenéki érrajzolat az egyetlen olyan érhálózat, amely alapján a szervezet teljes érrendszerének általános állapotára következtetni lehet. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt marad az észlelhető panasz megjelenése előtt.

Nagyfokú rövidlátás veszélye

6,00 dioptria feletti rövidlátás esetén a szemfenéki kóros folyamatok is megjelenhetnek, melynek oka a szem hátsó pólusának feszülése és a szövetek elvékonyodása. Az idejében felismert elváltozás rövid és hosszú távon is kezelhető.

A cukorbetegség a szem legádázabb ellensége

Nemcsak betegség esetén fontos

Számos esetben felmerülhet az a probléma, hogy egy jól bemért látásvizsgálat után elkészült szemüveg vizuális hatása hordási idő közben változik. A probléma hátterében állhat akár a vércukorszint vagy a vérnyomás ingadozása is.

Bizonyos esetekben részleges látótér zavar jelentkezhet, melyet okozhat a retina bármely elváltozása, ami szemfenék vizsgálattal kimutatható.

Nőknél nagyfokú rövidlátás esetén, a szülést megelőzően különösen fontos szerepe van a szemfenék ellenőrzésének. Hagyományos szülés esetén a szemben keletkező nyomás az erőlködés hatására megnő, ezáltal a retinára gyakorolt hatás fokozódik, ami az elvékonyodott ideghártya esetén annak szakadását is okozhatja.

További szolgálatások